2014. sze 15.

Futás Magyarország legkülönlegesebb futóútvonalán

írta: Futó Daru S.E.
Futás Magyarország legkülönlegesebb futóútvonalán

Futó Gergő a hétvégén egy különleges helyszínen versenyzett, az alábbiakban olvashatjátok a beszámolóját:

2014. szeptember 13.-án Aggtelek és Jósvafő között a Világörökség részét képező helyszínen, az Aggteleki Nemzeti Park területén, immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Nomád-Baradla-Underground terepfutó versenyt. A meseszép útvonal a Baradla-barlang járataiban (2 km) és az Aggteleki-karszt, kihívásokkal teli erdeiben zajlott.

DSC01670Előző este a szervezők ráhangolódásképpen barlangbejárást és tészta party-t rendeztek. Sajnos a pénteki szórványos esőzés szombat reggelre felerősödött, így igen izgalmas versenyt sejtettek a körülmények. Sokan először próbálták ki önmagukat igazi hegyi terepen, és futva járták végig az ország leghosszabb barlangjának egy részét. Az idei évben a megszokott 16 km-es távon felül új versenytáv is volt, melynek hossza 34 km. A 16 km-es távon összesen 250 fő, míg a 34 km-es távon mintegy 80 fő vett részt. A két hosszú táv mellett a terepfutás megszerettetése képpen gyermekeknek is rendeztek versenyt 1 és 2 km-es szakaszon. A futóeseményt kiegészítette az ugyanezen a napon megrendezésre kerülő Gömöri Gyümölcsfesztivál is. A cseppkőbarlang és a kemping területét így a helyi érdeklődök, turisták mellett terepfutók is ellepték ezen a borongós őszi napon. Már reggel 7h-tól fel lehetett venni a rajtcsomagokat, illetve a dugókás időmérőeszközöket. Az eső eközben gyakorlatilag folyamatosan szemerkélt, olykor intenzívebben hullott. A rajt körülbelül 15 percet késett, így a hosszú táv 9.15-kor, míg a rövidtáv 10.15-kor rajtolt el. A futó Darukat ezúttal egyedül Futó Gergely képviselte, aki 1:31:34-es idejével a 13. helyen végzett.

DSC8559A verseny a nehezebb terepkörülmények ellenére gördülékenyen, sérülésektől mentesen zajlott le. A 16 km-es távon a barlangi szakasz előtt volt némi tanácstalanság a segítő önkéntesek körében, így néhány versenyzőt ellentétes irányban vezényeltek, ami az össztávot nem befolyásolta (egyébként a pálya többi része kiválóan volt szalagokkal, táblákkal jelezve). Így volt, aki befelé és kifelé is csekkolt, frissített. A cseppkőbarlangban egyedülálló látvány és élménykombóban részesülhettek a futók. A barlangban igen hideg volt, az átázott ruházat arra serketett mindenkit, hogy olyan gyorsan fusson, ahogyan csak tud. A turistautak helyenként járhatatlanná váltak, így olykor még sétálva is elég volt megállni, emelkedőkön felkaptatni. A szembejövők biztatása azonban erőt adott a fáradóknak az utolsó kilométerekre. A vége felé a domboldalról láthatóvá vált cél újra lökést adott a fáradt lábaknak, a finisben pedig már a hozzátartozók, szurkolók buzdítása minden nehézséget feledtetett, így végül mindenki elégedetten csekkolhatott és pótolhatta az elégetett kalóriákat. Az eredményhirdetésre, ahogyan lenni szokott már a Nap is kisütött, de utána az afterparty-ra újra eleredt az eső. Összességében egy nagyon remekül szervezett versenyt és felejthetetlen élményekkel gazdagodhatott minden egyes résztvevő. Ezúton is köszönjük a szervezőcsapatnak és segítőiknek a kitartásukat és áldozatos munkájukat!

Szólj hozzá

Futó Daru Baradla Futó Gergely