2012. okt 24.

Kerekezéssel ünnepeltek

írta: Futó Daru S.E.
Kerekezéssel ünnepeltek

utbiztosMintegy húsz percet vett igénybe, míg a közel ezer résztvevő a püspökladányi Petri – telepi általános iskola udvaráról rágurult a nádudvari útra.

Elhunyt pedagógusuk, Nagy Benjáminné ötletének örökségét ápolják az iskola tanárai, Petőné Papp Margit, Tőkéné Nagy Ilona, hogy október 23 - át kerékpár túra szervezésével ünnepeljék. A huszonegyedik alkalmat az égiek is támogatták, hiszen ragyogó napsütésben, igazi sport időben teljesíthették a résztvevők a 25 kilométeres távot. A kitűnő rendőri és polgárőrségi biztosítás mellett igen fegyelmezetten rótták a kilométereket kicsik és nagyok. A több kilométeres sorban elől a profik diktálták az iramot. Ám ezen az ünnepi alkalmon nem a helyezések számítottak. Így szinte minden résztvevő arcán a sportolás izgalma tükröződött. Öröm volt látni a sorokban a szülők mögött ülő, cumizó csöppségeket, a papa utánfutójában szundikáló csecsemőt, vagy a kis camping bicaját elszántan tekerő kisiskolásokat. A hatodikos Rácz Imre Vince görkorcsolyán fogyasztotta a kilométereket. 

A mezőnyben futó három fess alkatú fiatalemberről senki sem hitte volna el, hogy súlyproblémájuk miatt kezdtek el ismét aktívan sportolni. Keller Elek, Rácz Krisztián, Molnár Zoltán a kezdeti nehézségeken túljutva már évi 8-10 félmaratoni, sőt maratoni távot is képes teljesíteni. Társaikra is gondolva futóklubot alakítottak Futó Daru SE néven, ahová társakat várnak. A veterán atléták, Kovács Ferenc, Szőllősi István ezúttal nyeregbe szálltak. Novák Ferenc a 81 éves, félkarú háromszoros Guinness – rekorder világjáró postás minden évben Debrecenből érkezik az eseményre nosztalgiából, hiszen Püspökladányban szerezte pályafutása 100. aranyérmét egy 20 körös pontversenyen, 1966-ban. Soha nem mulasztja el biztatni az embereket, hogy minél többen szálljanak nyeregbe.

A szervezők kulturális programokról is gondoskodtak. A Stepp by Stepp aerobik csoport, Szabó Tímea vezetésével tartott vérpezsdítő bemutatót, a Stop bisztró előtti pihenőhelyen. A mazsorettes lányok az iskolaudvaron mutatták be felkészültségüket.

Na és az eredményhirdetés?  A színpad előtt, 70 támogató által felajánlott ajándék, várt gazdára. Izgalommal várták a kipirult arcú résztvevők kinek kedvez a szerencse. Ki viheti haza az édességeket, játékokat és a fődíjat a kerékpárt. Minden ajándék gazdára talált, de az általános vélemény szerint ki a kezében, ki a szívében távozott gazdag ajándékkal a jól sikerült nap emlékével. Fogadkoztak is, jövőre ismét eljönnek, még ha az időjárás zordabbra fordulna is október 23-án.

Díjazottak:

Legfiatalabb kerekezők: Gulyás Karola (6 éves), Szűcs Zoltán (5 é).

Legidősebbek. Kóti Józsefné, Novák Ferenc.

Családi nyertesek, Jeneiék.

Kiss Erzsébet
testnevelő, újságíró
Webcím: http://www.kerzsisport.nethu.net
http://kerzsisport.nethu.net/a-bringakiraly.html
http://youtu.be/QZ7XWVn_6EY

Megjelent: Kiss Erzsébet: Novák Ferenc, a biciklikirály (Egy kézzel a fél világon át)
Kapható a postaboltokban, ára 1500 Ft.

Szólj hozzá