2012. sze 23.

Gyerünk fiúk! Kettesével azon a lépcsőn!”

írta: Futó Daru S.E.
Gyerünk fiúk! Kettesével azon a lépcsőn!”

Ilyen és ehhez hasonló buzdítások hangzottak el a több mint száz egyéni indulóval és körülbelül feleennyi párossal szeptember huszonkettedikén megtartott, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezésű 2012-es országos lépcsőfutó bajnokságon.

Lépcsőfutó versenyt először 2000-ben rendezett a tűzoltók számára a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, a viadal országos szintűvé 2006-ban vált. A megmérettetésre vállalkozók egyénileg vagy párban vágnak neki a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri, huszonkét emeletes elméleti tömjének. A szintenként húsz lépcsőfok leküzdésére hivatásos, önkormányzati, önkéntes egyesületi és létesítményi tűzoltók egyaránt vállalkozhatnak. 

mi

A lépcsőfutó bajnokságon egyébként a versenyzők teljes védőfelszerelésben, légzőkészülék használatával futnak fel a célig. Az acélpalack és a ruházat együtt körülbelül huszonöt kilogrammot nyom. A párosok tagjai nem szakadhatnak el egymástól, a két versenyző között legfeljebb egy lépcsőfordulónyi távolság a megengedett.

A huszonkét emelet leküzdése többek szerint egyszerűbb feladatot jelentett a magasabbra nőtt indulóknak, hiszen ők a tenyerüket kétoldalt a falnak tudták támasztani, így plusz erővel tudták magukat előre hajtani. Ráadásul, mint kiderült, a SOTE épületének lépcsői magasabbak a szokásos panelháziaknál, az itteni két lépcsőfok bizony nagyobb az „otthoninál”. Az változó, hogy ki milyen stratégiát választott, akadt, aki rakétaként kilőtt a földszinten, más lassabb, de egyenletes tempóban haladt fölfelé, egyéni ízlés szerint egyesével, vagy kettesével véve a lépcsőket, megállni nem szabad, menni kell rendületlenül. A lépcsőzés komolyan terheli a szervezetet, leginkább a lábat, a tüdőt, a szívet, az ízületeket, nem csoda tehát, hogy a legfelső emeleten, amint megállt a stopper, mindenkinek első dolga volt ledobni magáról a felesleges terhet.

A hivatásos tűzoltói mezőnyben Plósz Balázs és Kecskés Balázs pécsi tűzoltók nem találtak legyőzőre, Hajdú-Bihar megye egyedüli képviseletében a 4. helyezést ( 54 párból ) érte el Keller Elek ( alsó képen jobbra ) főtörzszászlós és Fegyverneki Máté főtörzsőrmester. Az időeredményük 3:19, 67.

beöltözveA díjak átadása után Dr. Bakondi György tű. altábornagy mondott zárszót. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréssel szólt a versenyzők teljesítményéről, amit fontos mutatónak és üzenetnek nevezett: a magyar lakosság büszke lehet a tűzoltókra, akik mindig jönnek és mindig mindenkit megmentenek, akit kell.

Szólj hozzá